3.5.11 Frauderisico’s en continuïteit
Frauderisico's
Fraude kan een aanzienlijke impact hebben op de reputatie van de gemeente en kan leiden tot substantiële financiële schade. Daarom is het van belang expliciet aandacht te besteden aan het beheersen van frauderisico’s.
Fraude betreft opzettelijke handelingen door één of meerdere personen binnen de gemeente, waarbij misleiding wordt toegepast om een onrechtmatig of onwettig voordeel te behalen. Een voorbeeld hiervan is het betalen van valse facturen, waarbij gemeentelijke medewerkers betrokken zijn. Dit type fraude wordt niet opgenomen in de rechtmatigheidsverantwoording.
De accountant is verplicht om in zijn controleverklaring aandacht te besteden aan fraude. Dit omvat onder andere de risico-inschatting met betrekking tot frauderisico’s en de door de gemeente genomen maatregelen om fraude te voorkomen en op te sporen. Als eventuele fraudegevallen aanzienlijke financiële gevolgen hebben, worden ze vermeld in de getrouwheidsverklaring van de accountant.
Frauderisico’s maken al integraal deel uit van ons risicomanagement en de verbijzonderde interne controles (VIC). Het fraudebeleid is opgesteld en beschrijft onder meer wat fraude is, de raakvlakken met verwante begrippen, de oorzaken en verschijningsvormen (inclusief voorbeelden), en de acties die wij als organisatie ondernemen om fraude te voorkomen.
Op basis van het vastgestelde fraudebeleid is gestart met het expliciet benoemen van risico's en bestaande beheersmaatregelen op procesniveau. Daarbij wordt aandacht besteed aan de drie fraude-elementen: gelegenheid, druk en rationalisatie. De uitkomsten van deze analyse worden besproken in het hoger management. Momenteel zijn er geen gevallen van fraude bekend.