2.1.2.3 Indicatoren
Strategisch doel 1:
In 2026 hebben we een beter werkend ecosysteem waardoor onze kwetsbare inwoners zich beter redden met minder hulp van de overheid en mentaal weerbaarder en veerkrachtiger zijn.
Trends
De cijfers in figuur 1 geven per half jaar - weliswaar met een vertraging van een jaar - weer
hoe groot het percentage jongeren is dat jeugdhulp gebruikt. In de eerste helft van 2024 was dit 13,7%.
Helaas blijft dit percentage licht stijgen.
Figuur 1 Jongeren met jeugdhulp
Voor de andere tabellen: Strength and Difficulties Questionnaire (=SDQ) - score kinderen en jeugd, veerkracht volwassenen en ervaren regie en percentage eenzaamheid volwassen en jeugd zijn nog geen nieuwe onderzoeken beschikbaar, zoals reeds in de perspectiefnota aangegeven. Deze kunnen dan ook niet worden weergegeven.
Operationele cijfers
Startwaarde 2022 | 2023 | 2024 | Bron | |
---|---|---|---|---|
1. Aantal deelnemers algemene voorzieningen | 836 | 986 | 962 | Mensdoormens, Avedan |
2. Aantal deelnemers ontmoetingsplaatsen | 10.240 | 16.322 | 17.897 | KomErbij, Avedan, De Klup, I-mean |
3. Aantal deelnemers Tejo-huis | 376 | Tejo-huis |
1] betreft de voorzieningen Mens door mens, persoonlijke coach, bemoeizorg en schoolmaatschappelijk werk
2] betreft deelnemers aan de ontmoetingsdagen van KomErbij, ontmoetingsplek op de begraafplaats ‘t Groenedael, Never2beAlone, wijkkamers en ontmoeting, dementie en ontmoeten
Figuur 2 Jongeren geholpen bij het Tejo-huis
Het totaal aantal deelnemers aan de algemene voorzieningen en ontmoetingsplaatsen is ten opzichte van de start van het programma toegenomen met bijna 74%. De verdere stijging over 2024 is mede te danken aan een toename van de deelnemers in de wijkkamers, de ontmoetingsplek op de begraafplaats ’t Groenedael en de nieuwe ontmoetingsmomenten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.
Rijkere verantwoording
Tejo-huis
Pim is 20 jaar. Hij kwam bij het Tejo-huis Almelo binnen met een hulpvraag over: stress, relatieproblemen en rouwverwerking. Na de eerste afspraak ervaarde hij: ''Ik ben goed geholpen en hoop nog veel te leren. Het Tejo-huis Almelo is een superfijne omgeving. ''Na vier afspraken gaf hij aan: ''Ik ben mentaal sterker geworden, heb meer inzicht, handvaten gekregen en betere kijk op veel dingen''. Wat hij van de begeleiding bij Tejo-huis Almelo vond: ''Heel tevreden over gesprekken, erg dankbaar voor de hulp''
Ontmoetingsplek begraafplaats 't Groenedael
Een 90 jarige bezoeker van de ontmoetingsplek op de begraafplaats, laten we hem Mateo noemen, is een man met een migratieachtergrond. Hij kwam al jaren samen met zijn vrouw in een wijkkamer. Hun kinderen wonen verder weg en ze hadden verder weinig connecties. Anderhalf jaar geleden overleed zijn vrouw plotseling en hij liep met zijn ziel onder de arm. Toen hij hoorde van de ontmoetingsplek op de begraafplaats ’t Groenedael heeft hij de stap genomen om naar het eerste openingsmoment toe te gaan.
Mix & Match geeft mantelzorgers herkenning en energie
‘Oké, ik kan er weer even tegenaan’
De eerste afleveringen van Mix & Match in het Meester Siebelinkhuis zijn achter de rug. Het zomerreces ook, in september werd de draad weer opgepakt. Tot opluchting van de mantelzorgers en hun partners die een keer in de maand meedoen aan Mix & Match. ‘We hadden onze telefoonnummers uitgewisseld om elkaar te kunnen bellen.’
Mix & Match is een speciaal programma voor mantelzorgers en hun partner of andere zorgvrager met dementie. Het werd mede op verzoek van de gemeente Almelo ontwikkeld door Mantelzorg Almelo en De Klup Twente en ging in het voorjaar van start met een aantal koppels, dat vervolgens gestaag groeide.
Het programma Mix & Match dient twee doelen: een leuke dagbesteding voor de mensen bij wie (beginnende) dementie is vastgesteld en een mooi aanbod voor de mantelzorgers, om hen te ontlasten en te ondersteunen. De activiteiten zijn deels samen en deels alleen. Voor zo’n tweeledig doel leent het Meester Siebelinkhuis zich uitstekend: er zijn mooie ruimtes beschikbaar voor uiteenlopende activiteiten.
Aafke Kramer gaf zich gelijk op toen ze de kans kreeg. Haar man had de nodige aarzelingen, maar op haar aandringen (‘Het is een keer in de maand, doe het dan voor mij’) ging hij toch mee. Een gezamenlijke start van de dag met koffie en lekkers doet goed. Hij ondergaat het activiteitenaanbod in het FUN-IE-FIT, maar zij haalt haar hart op bij de samenkomsten met andere mantelzorgers. ‘We hebben elkaar leren kennen, en we zitten allemaal in dezelfde situatie. Dat is fijn. Je begrijpt elkaar zo goed. Ik kan soms nog wel de deur uit, maar er zijn andere mantelzorgers bij wie dat niet kan. Er is een mevrouw die uit het westen komt, hier nog niet veel kennissen en vrienden heeft en de deur niet uit kan. Dat is zwaar. We hebben voor de zomer onze telefoonnummers uitgewisseld, zodat we elkaar ook eens konden bellen voor de afleiding. Ze stelde dat heel erg op prijs.’
De groep deelnemers met dementie blijkt makkelijk te porren voor leuke spellen en gesprekken. Er wordt gelachen, er wordt gepraat. Maar de gezamenlijke warme maaltijd, waarmee Mix & Match wordt afgesloten, is helemaal een schot in de roos. Ook voor Aafke’s man. ‘Ik denk dat hij het allemaal wel leuk vindt, maar niet kan toegeven. Hij is erg veranderd, soms ken ik mijn eigen man niet meer. Maar dat hoor ik meer. Die maaltijd met elkaar, dat vindt hij dan wel weer fijn.’ Ze lacht: ‘Het is een Bourgondiër, hij heeft alle restjes opgemaakt.’
Mix & Match is in de ogen van Aafke een belangrijke voorziening voor haar en haar lotgenoten. ‘Dan noem ik de mevrouw uit het westen maar weer eens. Hoe fijn is het dan om steun te krijgen van anderen. Ik heb voorheen ook gezorgd voor mijn schoonouders, mijn ouders en een oom. Maar in die tijd was er niets voor mij. Hoe fijn is het dan dat je nu steun kunt krijgen van lotgenoten. Even een escape. Het geeft me weer een beetje energie en ik word iets positiever, zo van: oké, ik kan er weer even tegenaan. En ja…het is ook altijd fijn om weer nieuwe mensen te ontmoeten.’
Strategisch doel 2:
Onze inwoners zijn zich bewuster van de noodzaak om gezond en vitaal te leven.
Trends
Zoals in de perspectiefnota 2024 aangegeven komen voor de trends slechts op een beperkt aantal momenten nieuwe gegevens beschikbaar. Daarom kunnen we er in deze jaarverantwoording geen nieuwe informatie over geven.
Operationele cijfers
Startwaarde 2022 | 2023 | 2024 | Bron | |
---|---|---|---|---|
Aantal deelnemers sportspektakel, IKC actief, ouder- en kindgym en leefstijlbevorderende activiteiten1 | 1.296 | 1.474 | 1.634 | Sportbedrijf, Avedan en de Klup |
1] betreft o.a. de leefstijlmakelaar, Nationale diabetes Challenge, Game eet en match en Fief worden en fief blijven
Het aantal deelnemers aan leefstijlbevorderende activiteiten is gestegen met 26% t.o.v. de start van het programma.
Rijkere verantwoording
FestivAlmelo
In 2024 hebben maar liefst 12.373 kinderen deelgenomen aan FestivAlmelo. Een verdubbeling ten opzichte van 2023. De stijging is deels te verklaren omdat FestivAlmelo naast de herfst- en de kerstvakantie nu ook is uitgebreid naar de voorjaars- en meivakantie. Maar ook omdat er meer activiteiten waren waar veel deelnemers aan mee konden doen en minder verschillende kleine activiteiten. Bovendien weten de deelnemers het beter te vinden door de inzet op andere plekken zoals School en Omgeving.
Scheiden zonder schade
Pilot Buddy bij Scheiden
In februari 2024 is het Buddyproject gestart als een pilot. De aanvragen liepen vrijwel vanaf het begin storm. We zien de volgende cijfers:
- In februari startten we met drie vrijwillige buddy’s bij scheiden. Er werken eind augustus vijf vrijwilligers.
- Er is inmiddels één traject afgerond waarbij de deelnemer aangaf dat ze haar geluk beoordeelde met een 3, na afronding met de buddy beoordeelde ze haar geluk met een 8. Door de buddy is zij een stap verder gekomen en heeft ze meer zicht op haar kwaliteiten en krachten.
- Eind augustus staan 16 mensen op de wachtlijst voor een buddy en zijn 10 gesprekken geweest met mensen die een buddy zouden willen, maar die te complex zijn voor een vrijwilliger. Er zijn zeer regelmatig aanmeldingen die niet op de wachtlijst worden gezet.
- Twee van de casussen zijn uitgewerkt en middel een kostenberekening is te zien dat in de toekomst tussen
11.000 euro en 40.000 euro per casus bespaard zou kunnen zijn.
Villa Pinedo
De cijfers van Villa Pinedo laten zien dat vanuit de gemeente Almelo voor een deel meer gebruik wordt gemaakt van de diensten die zij te bieden hebben. Met name de buddy’s voor kinderen/jongeren worden goed gebruikt. In een kwalitatief onderzoek van de Universiteit van Utrecht wordt duidelijk dat jongeren die een Buddy gebruiken bij een scheiding zich minder schuldig voelen, minder piekeren en zich minder groothouden voor hun ouders.
In 2024 is te zien dat het gebruik van de online trainingen afneemt. Dit vraagt extra aandacht op de website en social media. Daarnaast is te zien dat 2.500 mensen uit Almelo de website van Villa Pinedo hebben bezocht tussen april en oktober. Dit is een fors aantal.
Vragen loket
Eind mei 2023 zijn we gestart met een online loket. Vanaf dat moment konden inwoners en professionals vragen stellen over scheiden. Tot januari 2024 zagen we dat zeer beperkt vragen werden gesteld: variërend van geen vraag tot maximaal 2 vragen per maand. Sinds de campagne die startte eind november 2023 neemt het aantal vragen toe.
Social Media Goed uit elkaar Almelo
Wie zien het aantal volgers op Social Media gestaag stijgen:
LinkedIn 559 volgers
Facebook 77 volgers
Instagram 62 volgers
Webinars
In 2024 hebben 7 verschillende webinars plaats gevonden over scheidingen. Deze werden op het moment zelf beperkt bekeken. De webinars konden worden teruggekeken via de webinar software. Hier wordt in grotere mate gebruik van gemaakt.
Strategisch doel 3:
Onze 0-23 jarige Almeloërs groeien gezonder en vitaler op en ze ontwikkelen hun talenten beter.
Trends
De tabellen laten het schooladvies zien van de deelnemende scholen ten opzichte van het schooladvies van de overige scholen in Almelo. Met als ambitie om de verschillen in schooladviezen tussen de deelnemende scholen aan School en Omgeving (de Rijke Schooldag) en de overige scholen in Almelo te verkleinen (de percentages tussen de twee balken zouden dan meer met elkaar overeen moeten gaan komen).
Er lijkt een verschuiving te ontstaan waarbij op de scholen die deelnemen aan de rijke schooldag nu toch meer wordt verwezen naar HAVO, HAVO/VWO, VWO en minder naar PRO en VMBO BL
Figuur 2. Schooladviezen Rijke Schooldag scholen (2022/2023)
Operationele cijfers
2022/2023 | 2023/2024 | Bron | |
---|---|---|---|
Percentage deelnemers School en Omgeving | 29% | 58% | Avedan |
*De tabel is aangepast omdat het percentage leerlingen per schooljaar beter te vergelijken is dan het aantal over het jaar heen, aangezien je met dezelfde leerlingen en klassen te maken hebt.
In totaal hebben ongeveer 1.300 leerlingen op 8 basisscholen meegedaan. Er is een duidelijk stijging, een verdubbeling, te zien in het percentage van de leerlingen dat deelneemt aan de activiteiten van School en Omgeving.
School | Percentage 2022/2023 | Percentage 2023/2024 |
---|---|---|
Het Letterveld | 24% | 36% |
De Zegge | 33% | 56% |
De Compaan | 41% | 79% |
De Bonkelaar | 19% | 52% |
Step! | 41% | 85% |
De Wierde | 24% | 54% |
De Kubus | 28% | 53% |
St. Egbertus | 25% | 52% |
Rijkere verantwoording
VMBO –feest
Op 6 september 2024 vond het VMBO-feest plaats in Almelo, een evenement dat speciaal georganiseerd werd om de beroepsgerichte opleidingen in het zonnetje te zetten, gehouden in Preston Palace. Het was een groot succes en bracht een paar honderd eerstejaars leerlingen en docenten van het Alma College en Pro Erasmus samen voor een middag vol plezier en activiteiten. Het programma omvatte onder andere een boksclinic, een breakdance-optreden en een DJ die zorgde voor de muzikale omlijsting.
Het VMBO-feest markeerde een belangrijk moment in de viering van het 25-jarig bestaan van het VMBO, dat in 1999 werd opgericht. Het VMBO heeft in de afgelopen 25 jaar een aanzienlijke transformatie ondergaan, waarbij traditionele vakken zijn vervangen door beroepsgerichte programma's en keuzevakken. Deze evolutie heeft bijgedragen aan een meer praktijkgerichte en relevante onderwijsomgeving voor leerlingen.
Congres “Vroeg Erbij”
Op het congres "Vroeg Erbij", georganiseerd in het ROC van Twente in Almelo, kwamen professionals, vrijwilligers en organisaties samen om kennis en ervaringen te delen over vroegtijdige signalering en interventie bij jongeren. Dit congres behandelde diverse cruciale thema's die bijdragen aan de ondersteuning van jongeren in een vroeg stadium.
Ruim 300 professionals, die in hun dagelijks leven werken met kinderen tussen de -10 maanden en 7 jaar, kwamen af op de boeiende sprekers en de leerzame en inspirerende workshops.
Steunouders Gerald en Nathaly:
*Je kunt niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen*
We zijn niet alleen de hulpvrager tot steun, maar het is ook een verrijking voor ons als gezin.
Onze kinderen leren op jonge leeftijd al omkijken naar een ander en worden zich ervan bewust dat er situaties zijn waarin zij iets kunnen betekenen voor een ander kind.
In ons geval is er sprake van een taalbarrière, maar als je de onderlinge interactie tussen de kinderen ziet, speelt dat nauwelijks een rol. Er worden grapjes gemaakt, veel gespeeld, gevoetbald en er vinden ook gewoon discussies plaats over bv. wat ze met elkaar willen gaan doen.
Juist die normale dagelijkse dingen, maakt dat het voor ons en het hulpkind een natuurlijk verloop heeft en dat werkt goed.
Het hulpkind wordt vanaf dag één liefdevol ontvangen door het hele gezin tot de huisdieren aan toe. Vanaf dag één een match.
Vanwege de laagdrempeligheid dat het steunouderschap met zich meebrengt, zijn wij ervan overtuigd dat veel meer mensen iets kunnen betekenen in de rol van steunouder.
Oma van het hulpkind (tevens fulltime verzorger)
Ik ben heel blij dat mijn kleinzoon in een gezin kan meedraaien. Hij groeit bij volwassenen op zonder zijn ouders. Hij heeft geen kinderen om zich heen naast school. Voor mij is het heel zwaar om hem als oma op te voeden. Mijn kleinzoon heeft veel plezier bij de steunouders. Hij ziet zo hoe een gezin met een vader en moeder is. Hij draait mee in een normale gezinssituatie die hij zelf niet heeft. Ook heeft hij de mogelijkheid om beter Nederlands te gaan praten. Elke woensdag gaat hij met plezier uit school mee met de steunouders.