Programmaplan

Programma Sociaal en Vitaal

2.1.2.1.3 Kansengelijkheid jeugd

Strategisch doel 3:
Onze 0-23 jarige Almeloërs groeien gezonder en vitaler op en ze ontwikkelen hun talenten beter.

Wat hebben we gedaan en wat hebben we bereikt

Activiteiten 2024

Omschrijving

Bestaande ketenaanpak voor het Jonge kind voortzetten en uitbouwen

In 2024 heeft de stuurgroep Het jonge kind het jaarplan 2024 vastgesteld dat onderdeel is van het Ontwikkelplan 2023-2026. In dit plan zijn de acties van 2023 geëvalueerd en vervolgacties voor 2024 vastgesteld. De doorontwikkeling van KC en het verbeteren van de kwaliteit VVE zijn concrete activiteiten uit het jaarplan die nu in uitvoering zijn.

Doorontwikkeling Kindcentrum (KC) met KC-partners

Nadat de stuurgroep Het jonge kind een vernieuwde visie heeft vastgesteld m.b.t. het Integraal Kindcentrum, (nu Kind Centrum) is in 2024 de rol en de functie van de IKC-coördinator doorontwikkeld naar Coördinator Welzijn KC. Na de overeenstemming in de stuurgroep zijn met Avedan vernieuwde afspraken gemaakt over de inzet van de Coördinator Welzijn KC.

Ontwikkelagenda verbeteren kwaliteit VVE opstellen en aanbevelingen implementeren

Een belangrijke activiteit uit de Ontwikkelagenda in 2024 was de organisatie van het congres Vroeg Erbij, voor Almelose professionals die werken met kinderen van –10 maanden tot 7 jaar. Tijdens dit 1e Almelose congres op dit thema waren 300 jeugdprofessionals aanwezig rondom de thema's Opvoeden & Opgroeien, Gezondheid & Bewegen en Taal & Leesplezier. Door de grote opkomst en het brede aanbod van onderwerpen zijn de doelen kennis & expertise uitwisselen en ontmoeten & inspireren ruimschoots gehaald.

Lokale coalitie "Rijke schooldag basisonderwijs / School en omgeving"

De coalitie School en Omgeving, bestaande uit de schoolbesturen Viadere, Varietas, Humankind, Avedan en de gemeente, heeft met behulp van de subsidie vanuit School en Omgeving gedurende het schooljaar 2023-2024 op acht basisscholen een naschools aanbod van negen uur per week gerealiseerd. In het huidige schooljaar (tweede helft van 2024) is dit uitgebreid naar tien uur per week per school.
Gemiddeld maakt ongeveer de helft van de leerlingen per school gebruik van dit naschoolse aanbod. Dankzij de nauwere samenwerking tussen de verschillende organisaties sluit het aanbod steeds beter aan op het onderwijs, en komen de kinderen zelf ook vaker met ideeën voor activiteiten. Nu elke basisschoollocatie beschikt over een schoolbibliotheek, is leesbevordering en het vinden van een leuk boek voor thuis ook een onderdeel van het naschoolse programma.
Basisschool Het Palet ontvangt het huidige schooljaar ook subsidie vanuit school en omgeving. De huidige subsidieregeling loopt door tot het einde van het schooljaar 2024-2025.

In 2023 opgezette samenwerkingsstructuur
12-18 jarigen voortzetten en uitbouwen

Het netwerk 12-18 jarigen, bestaande uit een stuurgroep en werkgroep met vertegenwoordigers van het voortgezet onderwijs, het Samenwerkingsverband, Avedan, het Sportbedrijf, Kaliber Kunstenschool, GGD Twente Jeugdgezondheidszorg, Bibliotheek Almelo en de gemeente, heeft gewerkt aan de uitwerking van drie strategische doelen. Dit heeft zij gedaan door het opstellen van een gezamenlijk actieplan. De volgende acties zijn onder de drie strategische doelen in 2024 uitgewerkt:

  1. Ontwikkeling en Kansengelijkheid : Onder dit doel zijn activiteiten zoals de rijke schooldag en lessen in mentale veerkracht in het voortgezet onderwijs (door)ontwikkeld. De werkgroep is gestart met het organiseren van participatie door jongeren, op verschillende thema's is input van jongeren opgehaald. Ook is een vragenlijst ontwikkeld met als doel thema's die voor jongeren belangrijk zijn op te halen, om verdere ontwikkelingen hierop aan te passen.
  2. Zien en Signaleren : Dit jaar is gestart met de inzet van School's Cool Twente, een mentorprogramma aangeboden door vrijwilligers. Dit programma ondersteunt kwetsbare jongeren bij hun overgang van de basisschool naar de middelbare school, of later indien noodzakelijk. Het Tejo-huis heeft een presentatie verzorgd in de werkgroep om de leden te informeren over haar werkzaamheden.
  3. Samenwerking en Verantwoordelijkheid : De stuurgroepleden wisselen informatie uit door werkbezoeken naar elkaar te organiseren. Ideeën onder dit doel zijn uitgewerkt en zullen in 2025 worden geïmplementeerd.

Net als vorig schooljaar is ook dit schooljaar gestart met het VMBO feest. Dit jaar bij Preston Palace met verschillende optredens en sportieve activiteiten.

Start met een rijke schooldag voortgezet onderwijs

Onder de vlag van VO Actief is gestart met de Rijke Schooldag voor de locaties Alma College, Internationale Schakelklas, Zonecollege en Praktijkonderwijs Erasmus. In dit initiatief wordt nauw samengewerkt met het Sportbedrijf, Studio 15 en het jongerenwerk van Avedan. Dankzij de beschikbare voorzieningen voor activiteiten zoals bakken, koken en sporten binnen de VO-locaties, wordt hier volop gebruik van gemaakt. Culturele activiteiten vinden zowel op de VO-locatie als binnen Studio 15 plaats. VO Actief is voor de vo-leerlingen een nieuw fenomeen waardoor het een aanloop in deelname zal moeten krijgen.
Daar waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van rijkssubsidie school en omgeving; voor het praktijkonderwijs en ISK was dit al mogelijk, het Alma College heeft ook voor het huidig schooljaar subsidie vanuit het rijk ontvangen.

Activiteiten ontplooien passend bij het actieplan Jeugd

Binnen het programma Sociaal en Vitaal wordt gewerkt aan een betere aansluiting met de ontwikkelingen binnen de hervormingsagenda jeugd. Dit heeft in 2024 geresulteerd in een nadere uitwerking van het vrij toegankelijk aanbod. De activiteiten vanuit het Tejo-huis en de inzet van het Leeflab De Riet zijn hier voorbeelden van. Daarnaast hebben we op basis van de resultaten uit het onderzoek van 2023 naar de organisatie van informele, voorliggende en professionele opvoedondersteuning in Almelo nieuw algemeen aanbod gecreëerd, zoals de inzet van steunouders en het doorontwikkelen van de ouderkamers.

Schoolmaaltijden

Eind 2022 hebben we vanuit het programma gezorgd voor het uitreiken van ontbijtpakketten. De schoolmaaltijden voor kinderen in kwetsbare situaties wordt momenteel verzorgd door het Programma Schoolmaaltijden . Dit programma is een samenwerking tussen het Jeugdeducatiefonds, het Rode Kruis, en verschillende ministeries zoals Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Doel van het programma is om ervoor te zorgen dat leerlingen voldoende energie hebben om de lessen te volgen. Scholen kunnen kiezen uit verschillende opties, zoals het organiseren van lunches, fruit of gezonde tussendoortjes, of het verstrekken van boodschappenkaarten aan ouders/verzorgers. Met deze kaarten kunnen ouders zelf extra eten kopen voor hun kinderen. 15 scholen uit Almelo doen hierin mee (9 uit het basis- en 6 uit het voortgezet onderwijs).

Verkennen van de samenwerking op gelijke kansen met de drie Twentse steden

Almelo en Enschede kennen buurten waar bestaanszekerheid, kansengelijkheid en leefbaarheid onder druk staan. Kinderen die hier opgroeien kennen andere schoolloopbanen dan kinderen met vergelijkbare cognities uit andere wijken, hun ouders werken niet of weinig door een stapeling van problemen die stress veroorzaken en de kwaliteit van de leefomgeving laat te wensen over. Een langjarige aanpak waarop we met de samenwerkende partijen vanuit de kansenagenda op willen inzetten.

Communicatie over
kansengelijkheid en
talentontwikkeling jongeren

We zijn blijven inzetten op communicatie met onze jeugd en hun ouders of verzorgers over thema's als vitaliteit, gezondheid, burgerschap en
talentontwikkeling bij de jeugd. Door o.a. de krant Gezond in Almelo die in 2024 weer is uitgebracht. Om het belang te agenderen en in gesprek te blijven over stimulerend aanbod dat past bij de behoefte.

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2025 11:02:00 met de export van 07/04/2025 10:55:21