Programmaplan

Programma Zorg en Veiligheid

2.1.3.1.2 Meer veilige omgeving voor jongeren

Strategisch doel:
meer veilige omgeving voor jongeren, waarin zij in staat zijn om eigen keuzes te maken om op het rechte pad te blijven.

Wat hebben we gedaan? Wat hebben we bereikt?

Activiteiten 2024

Halt in de wijk

Na de opstart in 2023 is Halt in de Wijk in de Wierdensehoek in 2024 goed op gang gekomen. Naast het wekelijkse spreekuur bij Eninver staat Halt in verbinding met zowel de professionals in de wijk (jongerenwerk, wijkagent, boa’s, wijkteam en scholen) en natuurlijk de jongeren zelf. Steeds meer functionarissen weten Halt te vinden en meer jongeren worden via Halt in de Wijk naar Halt verwezen. In 2024 zijn 28 jongeren doorverwezen naar Halt in de Wijk voor een preventief traject. De meeste jongeren zijn doorverwezen via de politie, de boa’s en het ISK.

Preventieplatform

In april 2024 vond de succesvolle Kick-Off van de YouChoose-campagne plaats in jongerencentrum Studio 15, met als doel het wapenbezit en -gebruik onder jongeren te ontmoedigen.
De ambassadeurs, rapper Simpel, graffitiartiest Martijn Sak en Heracles-voetballer Sem Scheperman, verzorgden workshops.
Het evenement trok veel aandacht. Zo ging een TikTok-post viraal met 11.358 views. QR-tegelstickers en abri’s met de ambassadeurs werden door de stad verspreid. Een goed bezochte graffitiworkshop voor het stadhuis werd bijgewoond en ondersteund door jeugdboa’s en Avedan jongerenwerk.
De campagne werd zowel online als offline vormgegeven, waarbij jongeren werden bereikt via de website, Instagram, landelijke TikTok en een aftermovie.

Aanpak digitale veiligheid

In 2024 is er een vervolg gegeven aan de aanpak van digitale veiligheid. Met de aanpak beogen we het zelf beschermend gedrag van inwoners en ondernemers te verhogen.
In 2024 zijn er diverse acties uitgevoerd, zoals de Twentse digitale veiligheidsweek, social mediacampagnes, voorlichting bij verzorgingstehuizen door middel van het cyberweerbaarheids-spel, Almelose folders voor 60+’ers, Mobiel Media Lab en deelname aan de regionale expertgroep digitale criminaliteit.

Menukaart

In 2024 is een menukaart voor scholen gemaakt met preventie-aanbiedingen voor verschillende thema’s. Dit omvat trainingen voor docenten om thema’s bespreekbaar te maken en signalen te herkennen, en programma’s voor leerlingen om hun weerbaarheid en alertheid te vergroten. De aanbieders en kosten zijn vermeld. Scholen reageerden positief en willen in 2025 verder praten over de implementatie.

Plan van aanpak kwetsbare jongeren

Een van de aanbevelingen van bureau Beke was om een verdiepend onderzoek te doen naar kwetsbare jeugd en jeugdcriminaliteit. Dit is vertraagd vanwege de wens om het onderzoek samen met het project Preventie met Gezag uit te voeren, de dynamische aard van jeugdproblematiek, en de benodigde capaciteit van politie en OM. In 2025 wordt dit verder uitgewerkt.

In 2024 is onderzocht hoe kwetsbare jongeren ondersteund kunnen worden, inclusief de rol van straatcoaches. Dit wordt in 2025 verder uitgewerkt in samenhang met Preventie met Gezag.

Ook in 2024 is er een beleidstheorie beschreven om inzicht te geven in de factoren die kwetsbare jongeren beïnvloeden en hoe interventies hierop inspelen. Deze theorie kan gebruikt worden om interventies vanuit het programma zorg en veiligheid te onderbouwen.

Triagetafel Vroegsignalering Jeugd (TVJ)
.

De werkvorm vroegsignaleringsoverleg is geëvalueerd en krijgt een structurele plek binnen zorg en veiligheid, geborgd door een convenant. Er wordt gekeken naar aansluiting op de groepsaanpak jeugd. Het convenant regelt o.a. de gegevensuitwisseling tussen betrokken partijen.
In 2024 is een concept convenant TVJ opgeleverd in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Regionale werkgroep jeugd en veiligheid, en lokale partners.
Eind 2024 is het convenant goedgekeurd en in 2025 wordt het getekend. De TVJ is nu structureel ondergebracht bij team Zorg en Veiligheid van de Eenheid Uitvoering Sociaal. Er is een dashboard om te monitoren hoeveel jongeren voortijdig worden doorverwezen naar passende hulp en om trends en ontwikkelingen in de wijken te volgen.

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2025 11:02:00 met de export van 07/04/2025 10:55:21