Programmaplan

Programma Zorg en Veiligheid

2.1.3.1.1 Meer veilige situaties bij kwetsbare inwoners

Strategisch doel:
Meer veilige situaties op persoons-, omgevings- en samenlevingsniveau bij kwetsbare inwoners.

Wat hebben we gedaan? Wat hebben we bereikt?

Activiteiten 2024

Vroegsignalering en opvolging in de wijk  

In Q2 van 2024 is er een subsidie aanvraag ingediend bij ZonMw voor het project ‘Vroegsignalering en opvolging: versterken buurtkracht’.  Eind 2024 hebben we de subsidie toegekend gekregen. Met ingang van 1 oktober is er een projectplan en plan van aanpak opgesteld waar in 2025 uitvoering aan gegeven gaat worden. In deze visie krijgen buurtbewoners en naasten van personen met onbegrepen gedrag en veiligheidsrisico's de aandacht en ondersteuning die zij nodig hebben om weerbaar te zijn en zich veilig te kunnen voelen. Zodat ook zij kunnen bijdragen aan het voorkomen van escalatie en onveilige situaties. De experimentwijk van dit project is Sluitersveld. 

Doorontwikkeling inzet ervaringsdeskundigheid  

In 2024 is opdracht gegeven voor het opstellen van een meerjarenplan voor de doorontwikkeling van de expertise-functie ervaringsdeskundigheid. Verschillende partners werken aan een netwerk, waarbij diverse activiteiten en diensten herstel bevorderend werken en de zelfredzaamheid van deelnemers vergroten. Verder richt het netwerk zich op het verder professionaliseren van het vak ervaringsdeskundigheid. 

Vergroten expertise licht verstandelijke beperking (LVB)  

In 2024 is ook de gemeente Almelo aangesloten bij het Expertisenetwerk LVB. Binnen dit netwerk wordt in regionaal verband samengewerkt om kennis en expertise met betrekking tot LVB te vergroten. Eén van de concrete uitkomsten van dit netwerk is een casuïstiektafel LVB.  Om vroegtijdig een oplossing te vinden voor cliënten met multi-problematiek en en crises af te wenden.  

Pilot Doorbraak door samenwerking  

In 2024 is gestart met een project voor situaties die vastlopen en waar sprake is van (dreigende) crisis. Door het inzetten van professionals die ervaring hebben bij het bieden van zorg en ondersteuning in crisissituaties. Dit kan in de vorm van het (tijdelijk) overnemen van zorg, tot het geven van agressietraining, intervisie of (team) coaching.  

Zodanig dat de reguliere zorg weer kan worden geboden. Er is in 2024 in elk geval 1 casus overgenomen door genoemde professionals. In deze casus is de zorg na een crisissituatie weer opgestart en wordt samen met alle betrokkenen, zowel de professionals als de cliënt zelf, gekeken naar een duurzame vervolgoplossing. 

Domein overstijgende samenwerking  

De gemeente Almelo werkt samen met Menzis Zorgkantoor, gemeente Enschede en gemeente Hengelo aan een bestuurlijke opdracht voor domein overstijgende samenwerking. Binnen deze opdracht wordt gewerkt aan drie concrete resultaten: realiseren van een dekkend zorglandschap (1), aanpak fraude (2) en samenwerken rondom inwoners met complexe casuïstiek (3). 

Regionale samenwerking Onbegrepen Gedrag  

De gemeente Almelo neemt deel aan de samenwerking met ketenpartners in Twente op het thema onbegrepen gedrag. Hiervoor is in 2024 een regionale subsidie beschikbaar gesteld voor domein overstijgende samenwerking binnen veiligheidsregio’s in Nederland. Daaronder vallen de projecten ‘doorontwikkeling politiezorgmeldingen’, ‘uitbreiding streettriage’ en ‘wederkerig in gedwongen zorg’. In 2024 is een analyse van de politiezorgmeldingen uitgevoerd en zijn de voorbereidingen gedaan voor de uitbreiding van de uren waarin streettriage wordt ingezet. Ook is gestart met een pilot waarin een aandachtsfunctionaris wederkerigheid wordt ingezet in het kader van gedwongen opname en het traject erna. 

Pilot Wijk GGD  

Almelo experimenteert met deze extra interventie op het snijvlak van zorg en veiligheid. Waarbij we onder ander inzicht willen krijgen op de meerwaarde van de functie wijk GGD-er in Almelo.  Welke effect heeft deze extra interventie? Hoe past deze functie binnen het huidige zorglandschap? 

In 2024 heeft het lectoraat Social Work van Saxion Hogeschool haar onderzoek gestart naar de ervaringen met de interventie van de Wijk GGD- er en hoe deze kan worden doorontwikkeld en hoe de interventie gepositioneerd kan worden in het specifieke context en zorgstructuur van de gemeente Almelo. De resultaten worden in 2025 gepresenteerd.  

Convenant Zorg Armoede en Veiligheid (CZAV)  

In 2024 is gewerkt aan de actualisatie van het CZAV 2012. Doel is vroegtijdig en vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid te kunnen handelen in complexe casuïstiek met een (dreigend) veiligheidsrisico. Onderdeel zijn afspraken over gegevensuitwisseling. De conceptversie is eind 2024 voorgelegd aan de   partners in het zorg- en veiligheidsdomein.  

Optimalisatie Aanpak Voorkoming Escalatie (AVE)  

In 2024 is de AVE verder onder de aandacht gebracht bij de partijen in zorg en veiligheid. Daarnaast is er gestart met het opleiden van onze eigen medewerkers in casus- en procesregie op het gebied van de AVE. Hiermee borgen we de kennis over en het werken met AVE. Er ontstaat continuïteit in het bieden van trainingen aan nieuwe medewerkers en het organiseren van opfristrainingen. Verder is het handboek AVE opgeleverd en werken we mee aan de verspreiding van het AVE-model in Twente via de Veiligheidsregio/Zorg-Veiligheid- en straf. 

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2025 11:02:00 met de export van 07/04/2025 10:55:21