Programmaplan

Programma Economie en arbeidsmarkt

2.1.4.1.2 Almelo biedt ruimte voor ondernemerschap en bedrijvigheid

Strategisch doel:
Almelo heeft een sterker ondernemersklimaat.

Wat hebben we gedaan en wat hebben we bereikt?

Activiteiten 2024

Nadere invulling
programmeringsafspraken

De regionale afspraken voor bedrijventerreinen bepalen dat nieuwe terreinen zorgvuldig moeten worden afgestemd met de regio, zowel in kwaliteit als in hoeveelheid. Twente wil tussen 2023 en 2026 werken aan toekomstbestendige terreinen van hoge kwaliteit, passend bij nationale en Europese duurzaamheidseisen en wetgeving.

In 2024 is de onderbouwing voor XL Businesspark 2 afgestemd. De kwalitatieve onderbouwing past bij regionale ambities, en de kwantitatieve onderbouwing toont een sterke vraag naar ruimte voor maakindustrie en logistiek. Deze afstemming heeft geleid tot goedkeuring voor verdere ontwikkeling van XL Businesspark 2.

Onderzoek nieuwe
werklocaties en efficiënter
gebruik huidige terreinen

Efficiënter ruimte gebruik bestaande werkterreinen
De gemeente wil volgens de Economische Ruimtelijke Visie (ERV) de helft van de uitbreidingsbehoefte opvangen door bestaande bedrijventerreinen in te breiden.
In 2024 zijn we gestart met het ontwikkelen van locatiepaspoorten. Deze paspoorten geven concrete invulling aan de ambitie om extra ruimte te creëren binnen de bestaande terreinen. Ze dienen als instrument om inbreidingslocaties (kansenzones) te identificeren, richtlijnen voor verdichting te formuleren, en bestaande regelgeving te evalueren en waar nodig te actualiseren. Daarnaast worden de paspoorten ingezet om herontwikkelingsprojecten te stimuleren.
De gemeente streeft ernaar dit traject in 2025 af te ronden en over te gaan tot de uitvoering van concrete vervolgacties die verdere inbreiding en verdichting mogelijk maken.

Onderzoek nieuwe werklocaties
Naast de focus op inbreiding, richt de Economische Ruimtelijke Visie (ERV) zich ook op het onderzoeken van uitbreidingsmogelijkheden om te voldoen aan de behoeften van het lokale MKB. Uitbreiding is van essentieel belang om schuifruimte te creëren voor bestaande bedrijven, toekomstige vraag op te vangen en tegelijkertijd de inbreidingsopgave op gang te brengen.

In de gekozen ontwikkelrichting is een uitbreidingsvraag van 35 hectare vastgesteld. Deze behoefte is opgesplitst in een korte- en langetermijnplanning. In 2024 is de gemeente gestart met het zoeken naar uitbreidingsbehoefte voor de korte termijn, terwijl de resterende 25 hectare voor de lange termijn via de Omgevingsvisie verder onderzocht zal worden. Deze gestructureerde aanpak garandeert een evenwichtige groei die aansluit bij zowel de economische behoeften van ondernemers als de duurzame ruimtelijke ambities van de gemeente.

revitalisering en
verduurzaming

Onze inzet is gericht op de verduurzaming van de bedrijventerreinen. We hebben samen met ondernemersverenigingen onderzocht welke kansen de regiodeal biedt. We hebben financieel bijgedragen zodat de ondernemersvereniging Turfkade en Dollegoor hun plannen kunnen laten onderzoeken op haalbaarheid.

Organiseren jaarlijks
bestuurlijk overleg
bedrijventerreinen

In 2024 heeft op bestuurlijk niveau het overleg plaatsgevonden met bedrijventerrein Bornsestraat. Deze heeft voorrang gekregen omdat dit het enige terrein met een BIZ is.

Verhogen samenwerking tussen ondernemers per bedrijventerreinen (organisatiegraad)

In 2024 hebben we opnieuw geprobeerd een Bedrijveninvesteringszone (BIZ) te realiseren op Bedrijvenpark Twente. In samenwerking met de ondernemersvereniging zijn het ondernemersplan en de verordening aangepast aan de wensen van de ondernemers.
Ondanks deze inspanningen bleek opnieuw dat er onvoldoende draagvlak was voor het instellen van een BIZ.

Samenwerking Twentepoort
Oost

Het verbeteren van de organisatiegraad op bedrijventerrein Twentepoort is gekoppeld aan de gemeentelijke taak die wij in 2025/2026 hebben met de reconstructie van de toegangswegen. In 2025 vindt de eerste gezamenlijke ondernemersbijeenkomst plaats. In het vierde kwartaal van 2024 werden hier de noodzakelijke voorbereidingen voor getroffen.

Organiseren
netwerkbijeenkomsten

In 2024 zijn een aantal netwerkbijeenkomsten georganiseerd. In het voorjaar van 2024 hebben wij in samenwerking met de ROZ groep een ZZP-netwerk café georganiseerd, waarbij specifiek op ZZP-ers gerichte workshops zijn aangeboden. Met als doel de ZZP-ers met elkaar te verbinden en het zelfstandig ondernemerschap verder te professionaliseren.

Rondom de week van de ondernemer hebben wij in drie netwerkbijeenkomsten ruim 250 ondernemers ontmoet en geïnspireerd met onderwerpen als “de kracht van beleving” en “de mogelijkheden van AI". Het Almelose ondernemerschap wordt hiermee versterkt.

Verbetering traject
vergunningen

In Q3 2024 is het traject “klantreis bouwvergunning” gestart. Dit traject wordt in 2025 gecontinueerd. De eerste stappen zijn gezet om op basis hiervan de dienstverlening aan ondernemers te verbeteren.

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2025 11:02:00 met de export van 07/04/2025 10:55:21