Programmaplan

Programma Stedelijke ontwikkeling

2.1.1.1.1 Kwalitatieve aantrekkelijke stad

Strategisch doel:   
Het realiseren van een veerkrachtigere, gezondere en inclusievere stad voor onze huidige en nieuwe inwoners en bedrijven, waarin we strategische keuzes maken die aansluiten bij de stedelijke, regionale en nationale opgave die we verwerken in de verstedelijkingsstrategie voor Twente. Hiermee versterken we onze regionale en nationale functie en bouwen we verder aan onze toekomst als aantrekkelijke stad voor onze bestaande en toekomstige inwoners, bedrijven en bezoekers. 

Wat hebben we gedaan? Wat hebben we bereikt?
 

Activiteiten 2024 

 Omschrijving

Toekomst van Twente
2030-2050  

Na het opstellen van de Regionale Stedelijke Investeringsagenda (RSIA) in 2023, is in 2024 bestuurlijk de wens uitgesproken om de ambities voor de steden te verbreden met een position paper voor heel Twente, met daarin de ambities voor Twente. Ook vanuit de provincie en het Rijk werd aangegeven dat verbreding naar de regio Twente wenselijk is. In september is de position paper Twente 2050 aangeboden aan de 14 Twentse colleges en gemeenteraden. 

Verstedelijkingsstrategie Twente (ROS Twente) 

Mede naar aanleiding van het ruimtelijk bod van de drie Twentse steden en de Provincie Overijssel (RSIA) in 2023 is Twente als zoekgebied voor potentiële verstedelijking na 2030 opgenomen in de kamerbrief Grootschalige woningbouw van 5 juni 2024.  

Twente is in het voorontwerp Nota Ruimte benoemd als gebied dat op termijn een groter aandeel kan krijgen in de landelijke verstedelijkingsopgaven. Tijdens het Bestuurlijk Overleg Leefomgeving (BOL) op 7 november 2024 hebben het Rijk en de regio (gemeenten, provincie, waterschap) afgesproken een integrale verstedelijkingsstrategie voor Twente op te stellen. De verstedelijkingsopgave moet aansluiten op een te maken economische ontwikkeling. Er wordt vanuit het Rijk nog ruimte voorzien binnen het regionale mobiliteitssysteem.  

De verstedelijkingsstrategie bevat een integraal perspectief waar onder andere energie, waterbeschikbaarheid, klimaatadaptatie, defensie en groen in en om de stad ook worden meegenomen (Bron: BOL besluit 7 november 2024).   

De verstedelijkingsstrategie wordt gemaakt in samenwerking met 14 Twentse gemeenten, de Provincie Overijssel, het Waterschap Vechtstromen en het Rijk. Er wordt zo invulling gegeven aan de afspraak om te komen tot een integrale verstedelijkingsstrategie voor Twente. We doen dit onder de naam: 

Ruimtelijke Ontwikkelstrategie Twente (ROS Twente).

Economisch Ruimtelijke Visie 

Op 23 april 2024 heeft de gemeenteraad de Economisch Ruimtelijke Visie (ERV) vastgesteld. Deze visie schetst de economische en ruimtelijke ontwikkeling van Almelo richting 2040, met als doel een gezond economisch klimaat te creëren. Verantwoording is terug te vinden bij het Programma Economische Zaken onder het punt Ontwikkelen van een economische-ruimtelijke visie.  

Contourennotitie omgevingsvisie Almelo 

De huidige omgevingsvisie van Almelo is vastgesteld in 2020. Almelo staat voor een aantal (langjarige) opgave en ambities die integraal afgewogen moeten worden. De huidige omgevingsvisie kan daarom wel een update gebruiken. In 2024 is gestart met een contourennotitie omgevingsvisie. Door inventarisering van bestaand beleid en bestaande strategische plannen wordt in beeld worden gebracht welke direct of indirect invloed hebben op de fysieke leefomgeving en waar de omgevingsvisie op ingericht zal worden. Daarnaast zal in het proces van de contourennotitie aandacht besteed worden om gevoel aan de bal te krijgen bij de opgave die er voor de regio Twente liggen. Zo wordt onderzocht welke bijdrage Almelo kan en wil doen aan de ambities voor Twente en de nationale opgave met betrekking tot o.a. woningbouw.  

Uiteindelijk zal dit leiden tot concrete beleidsdocumenten, programma’s en acties onder de omgevingsvisie. 

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2025 11:02:00 met de export van 07/04/2025 10:55:21